Profesor universitar dr. Ioan Ianos
Ioan Ianoș s-a născut în satul Ruptura, județul Mehedinți. Absolvind Geografia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a devenit cercetător la Institutul de Geografie al Academiei Române. Atmosfera științifică riguroasă din Institutul de Geografie și-a pus amprenta pe rezultatele sale profesionale ulterioare. Între ianuarie și iulie 1991 a fost invitat să lucreze în echipa P.A.R.I.S. aparținând de Universitatea din Sorbona, dar și de CNRS (Franța). Începând cu anul 1997 a devenit profesor la Facultatea de Geografie a Universiății din București.
Acum este profesor emerit la Universitatea din București și predă cursuri în Departamenul de Geografie Umană. În același timp, continuă să conducă Centrul Interdisciplinar de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale (CICADIT), fondat în anul 2001.
Cercetările sale sunt focalizate pe relațiile om-mediu, pe dezvoltare urbană și regională, pe analize teritoriale și pe geografie teoretică. Rezultatele cercetării sunt concretizate în circa 250 de cărți și articole publicate. Între cărți, sunt frecvent citate în literatura românească: Orașele și organizarea spațiului geografic, 1987; Sisteme teritoriale, 2000 și Dinamica urbană, 2004.
Articolele sale științifice au fost publicate în reviste românești recunoscute, iar peste 50 dintre acestea în publicații tipărite în străinătate (Urban Studies, Land Use Policy, Professional Geographer, Die Erde, L'Espace Géographique, Europe Regional ș.a.m.d).
Prof. Ioan Ianoș este membru în diferite Comitete editoriale ale unor reviste românești și internaționale, ca: "Mitteilungen der Österreichischen Geographischen Gesellschaft" (revistă cotată ISI); "Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles" (Association of Spanish Geographers (revistă ISI); "Carpathian Journal of Earth and environmental Sciences" (revistă cotată ISI) – 2009; "Urbia, Les Cahiers du développement urbaine durable" (2011-prezent); "L'Espace Géographique"; "AGALI Journal. Journal of Social Sciences and Humanities";
"Geography and Tourism", publicată de Universitatea Kazimierz Wielki din Bydgoszcz, Polonia.
O importantă activitate este focalizată pe publicarea unor reviste în domeniul Geografiei. În această privință, menționăm că prof. Ianoș este editorul (împreună cu prof. R. Paddison) revistei în limba engleză "Journal of Urban and Regional Analysis" (indexată în ESCI și SCOPUS) și al revistelor "Geograful" și "Analele Asociației Profesionale a Geografilor din România".
Principalele concepte teoretice lansate sau dezvoltate de dânsul în literatura de specialitate sunt: orașul ca sistem termodinamic și informațional optimal deschis, sistemul territorial, eco-energii primare, management pasiv și nanostructură teritorială.
Gestionând diferite proiecte internaționale, naționale și regionale, activitatea sa este cunoscută în domeniul dezvoltării regionale și urbane, analizelor și planificării teritoriale. Principalul proiect internațional pe care l-a coordonat a fost Growth Poles Network in South-East of Europe, în cadrul Programului European ESPON.
Obținând conducerea de doctorat în anul 1990, în această calitate și aceea de lider al diferitelor echipe și centre de cercetare, dânsul a avut o reală contribuție la dezvoltarea școlilor actuale de geografie umană din cadrul Institutului de Geografie al Academiei Române, Facultății de Geografie a Universității din București și a Colectivului de geografi de la Universitatea "Ovidius" din Constanța. Foștii săi doctoranzi sunt astăzi profesori, conferențiari, lectori sau lucrează în institute de cercetare, diferite ministere sau instituții centrale.
La nivel internațional a organizat Conferințe, Seminarii și Workshop-uri cu o largă participare. Ca o recunoaștere a cercetărilor sale, a fost membru plin al Comisiei de Geografie urbană din cadrul UIG (1996-2000) și a primit în anul 2014, la Tampa în SUA, Premiul acordat de Asociația Geografilor Americani, Secția de Planificare și Dezvoltare Regională. În același timp, la nivel național a primit Premiul Academiei Române (1990), iar după aceea titlurile onorifice: professor de onoare al Universității "Al.I.Cuza" din Iași, doctor honoris causa (2011 – Universitatea din Oradea, 2012, Universitatea de Vest din Timișoara, 2013 – Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava. Pentru întreaga sa activitate în slujba învățământului superior și cercetării științifice a primit în anul 2004, din partea Președintelui României, Ordinul: Meritul pentru învățământ în grad de Mare Ofițer.
Prof. Ioan Ianoș a desfășurat o activitate importantă în managementul întregului sistem de învățământ superior din România, prin pozițiile pe care le-a deținut în ultimii 20 de ani: Director General al Direcției învățământ superior din Ministerul Educației Naționale, Expert pentru Știință și Învățământ Superior (Camera Deputaților) – 2005-2006, membru în diferite consilii naționale: Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior, Consiliul Național pentru Etica Cercetării, Consiliul Național pentru Etică și Management Universitar, Consiliul Superior al Urbaniștilor din România, Registrul Urbaniștilor din România, Consiliul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (secretar general – 2017-2019).